La 4.9. klo 14.00

MISSÄ TIET KOHTAAVAT

Trooppisiin tauteihin erikoistuneen suomalaisen lääkärin, Anu Kanteleen, ripulirokotetutkimus Beninissä Länsi-Afrikassa on tulossa päätepisteeseensä. Parin vuoden ajan Beniniin on matkustanut suomalaisia vapaaehtoisia auttamaan rokotetutkimuksissa, koska paikallisten vastustuskyky bakteereille estää heitä osallistumasta siihen.

Mia Halmeen dokumenttielokuva Missä tiet kohtaavat (2021) seuraa viimeistä ryhmää, joka saapuu tälle erikoislaatuiselle lomamatkalle. Rokotetutkimus toimii dokumentille oivallisena kehyksenä, joka kokoaa erilaiset ihmiset samaan pieneen beniniläiseen kylään. Se tuo myös elokuvalle keveyttä kameran tallentaessa oivallisesti koehenkilöiden reaktioita, kun näytteidenoton realiteetit alkavat valjeta matkalaisille tai kun kakkataksi pörrää matkailijoiden asumusten ja tutkimusaseman välillä yötä päivää.

Tutkimuskeskuksen työntekijöiden suorasukaisten kysymysten vierellä kutkuttavan moninaisia ja paikoin jopa runollisia kiertoilmaisuja hakevat turistit myös nostavat esiin suomen kielen moninaisuuden, kun ulostenäytteiden koostumusta ja ulkonäköä kuvaillaan raportteja varten.

Elokuva ei kuitenkaan koskaan hukkaa huumorin alle rokotetutkimuksen perimmäistä tarkoitusta. Kuten Mia Halmeen dokumenteissa yleensäkin, kauneus on kätkeytynyt yksityiskohtiin. Mikroskoopin alle asetetut näytteet muuttuvat abstrakteiksi väririhmastoiksi, jotka korostavat näytteiden kultaakin kalliimpaa merkitystä. Rokotteilla yritetään voittaa korkeat lapsikuolleisuusluvut, ja vaikka elokuva muistuttaakin tästä, surulla ei kerätä irtopisteitä. Missä tiet kohtaavat ei katso ketään alaspäin säälien vaan kohtaa lähialueen asukkaat tasa-arvoisina.

Rokotetutkimuskeskus on muovautunut osaksi kylän arkea, ja se tuo mukanaan velvoitteita. Jotkin suomalaisten ja paikallisten kohtaamisista jättävät pitkät jäljet. Yhteyksien luominen ja auttamisen halu herättävät kuitenkin enemmän vaikeita eettisiä kysymyksiä kuin helppoja ratkaisuja. Miten tehdä avunannosta läpinäkyvää ja miten varmistetaan, että se saavuttaa ne, jotka sitä tarvitsevat? Esimerkiksi aurinkopaneelit koulun katolla ovat näyttävä osoitus avusta, joka ei voi hävitä kenenkään ruokakomeroihin tai taskuihin.

Haikeus värittää viimeistä vapaaehtoisten matkaa Beniniin. Rokotetutkimuksen tulokset tulevat vaikuttamaan suoraan asukkaiden elämään, mutta lähtö saa työntekijät pohtimaan, millaisen jäljen he jättävät jälkeensä. Häviävätkö luodut yhteydet kuin jäljet hiekkarannalla aallon jäljiltä vai kestävätkö ne pitkän välimatkan?

Emilia Koivumäki