La 4.9.

Mia Halmeen ja Aleksi Salmenperän lyhytelokuvia

klo 11.00 ISO POIKA

klo 12.00 ONNENPELI 2001, KEVÄTHETKI, EROTIC VIVICA ja PROTEST

Festivaalilauantain ensimmäisessä näytöksessä nähdään Mia Halmeen 50-minuuttinen Iso poika (2007). Siihen ohjaaja taltioi kuusivuotiaan Eeli-poikansa kehitystä. Näkökulma on lapsen tasolla, aikuisia nähdään todella harvoin. Eelin isää ei nähdä kuin kerran tai kaksi. Äiti on useammin läsnä, ja Eeli pyytääkin nimenomaan äitiään auttamaan ”Maa on niin kaunis” -laulun sanojen opettelussa. Syksyllä alkavaa koulua jännittävä Eeli kyselee, otetaanko ekaluokkalaisia vielä syliin.

Halme on löytänyt koskettavia, usein ohimeneviäkin hetkiä: kiinni otettujen perhosten tarkkailua, naapurin tytön hellän katseen, kun Eeli halaa äitiään, joka on riidan jälkeen ehdottanut sovintoa, myös kiistoja, joiden jälkeen Eeli huutaa, että hän tappaisi itsensä, jos voisi.

Iso poika on herkällä psykologisella otteella tehty mainio dokumentti, josta myös lapsikatsojat ovat pitäneet.

* * *

Aleksi Salmenperän Taideteollisen korkeakoulun oppilastyö Onnenpeli 2001 (2001) lainaa nimensä ja teemojansakin Risto Jarvan uuden aallon klassikolta Onnenpeliltä (1965). 2000-luvun lyhärissä ihmissuhteet alkavat ja sammuvat country-teemaisella risteilyllä. Neljän nuoruutensa jo ohittaneen aikuisen ihmissuhdepelejä käydään läpi improvisoidun oloisissa kohtauksissa. Lopputulos ei ”pönkitä uskoa kestäviin, ’vanhanaikaisiin’ rakkauksiin”, kuten Helsingin Sanomien Jussi Karjalainen tiivisti.

Uudempaa Salmenperää edustaa HBO:lle tehdyn koronasarjan Eristyksissä yksittäinen osa Keväthetki (2020). Elokuva purkitettiin pienellä kuvausryhmällä rajatussa miljöössä, käytännössä metsässä ja rantasaunassa. Tommi Korpela näyttelee karanteeniin määrätyn perheen isää, joka on huolissaan siitä, ettei ole jutellut kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa pitkään aikaan äidin maatessa hengityskoneessa. Isä saa päähänsä, että metsäretkellä he voivat löytää uuden yhteyden toisiinsa. Salmenperän elokuville tyypillisesti aikuiset ovat noloja ja lapset kyllästyneitä, mutta yllättäen yhteys kuitenkin lopulta löytyy. Koronamaskien luova käyttö auttaa perhettä kiusallisessa paikassa.

Taideteollisen korkeakoulun oppilastyöhön Erotic Vivicaan (1999) Salmenperän puoliso Mia Halme kuvasi teatterilegenda Vivica Bandleria viisi vuotta ennen tämän kuolemaa. Lyhyissä pätkissä Bandler kertoo elämästään ja rakkauksistaan huumorilla ja rohkeasti. Zaida Bergrothin tiedetään katselleen Erotic Vivicaa tehdessään Tovea (2020).

Lyhytelokuvanäytöksessä esitetään myös Halmeen kolmeminuuttinen kokeellinen Protest (2020), jonka ohjaaja kuvasi 16-millisellä Bolexilla. Hän myös kehitti ja leikkasi elokuvan itse.

Juri Nummelin