La 4.9. klo 20.00

HÄIRIÖTEKIJÄ

Kun elokuvan tekijätiimistä löytyy tekijöitä sellaisista kulttisarjoista kuten Studio Julmahuvi (1998) ja Ihmebantu (2009) – muiden muassa Jani Volanen ja Tommi Korpela –, osaa jo odottaa tymäkkää komediaa. Häiriötekijä (2015) on useista episodeista koostuva sysimusta komedia, jossa esimerkiksi ihmisen kuolema esitetään groteskeimmillaan.

Häiriötekijä on aiemmin mainittujen televisiosarjojen lisäksi eittämättä velkaa brittiläisen satiirikon Chris Morriksen sketsisarjalle Jam. Nykymaailman julmuutta kuvatessa sarjassa venytetään huumorin rajoja äärimmilleen. Myös Häiriötekijän episodit kertovat tilanteista, joissa päähenkilön maailma suistuu raiteiltaan ja hänen kyvyttömyydestään nousta tilanteen tasalle.

Elokuva perustuu vuonna 2013 kantaesityksensä saaneeseen Q-teatterin näytelmään, jonka ohjasi Jani Volanen. Elokuvaversion puolestaan ohjasi Aleksi Salmenperä. Salmenperällä oli jo aiempaa kokemusta hienovaraisesta mustasta komediasta elokuvissa Miehen työ (2007) ja Paha perhe (2010). Häiriötekijässä vaihde on nykäisty isompaan silmään, ja elokuvan tunnelmaa voisi kuvata painajaismaiseksi ja omituiseksi.

Varoituksen sana lienee paikallaan. Häiriötekijä ei kumartele. Episodeissa omituisia tilanteita venytetään sietämättömyyteen saakka, ja välillä joutuu puntaroimaan, saako nähdylle nauraa. Ote on myös raisu. Suomen Kuvalehden julkaisemassa artikkelissa kerrottiin komedian ensi-iltakierroksen aikaan, että elokuvassa näytellyt Lotta Kaihua pyörtyi nähtyään sen ensimmäistä kertaa.

Nimekkäästä tekijäkaartista huolimatta Häiriötekijä ei vetänyt suurta yleisöä elokuvateatterikierroksellaan. Kulttimainetta nauttivien Ihmebantun ja Studio Julmahuvin ystävien olettaisi kuitenkin olevan Häiriötekijän kipeässä maailmassa kuin kotonaan ja perinteisemmästäkin sketsiviihteestä nauttivien luulisi löytävän melko poikkeuksellisesta teoksesta tarttumapintaa.

Rohkeudestaan Häiriötekijä sai aikalaiskriitikoilta kiitosta. Osa kriitikoista kuitenkin huomautti, että elokuva ehtii menettää jännitteensä ennen lopputekstejä. Arvosteluissa hämmennystä herätti esimerkiksi, mihin oikein viitataan ”häiriötekijällä” ja mikä lopulta mahtaa olla elokuvan episodeja yhdistävä punainen lanka.

Näihinkin kysymyksiin tekijätiimi antaa kyllä elokuvassa vastauksen, tosin pilke silmäkulmassa.

Juho Liukkonen