Pe 3.9. klo 20.00

ALASKA HIGHWAY

Aleksi Salmenperän ensimmäinen dokumenttielokuva lähti liikkeelle sattuman kautta. Pahan perheen jälkeen ohjaaja halusi tehdä road-elokuvan, mutta aihe oli hakusessa.

Kokeilukuvaukset erään moottoripyöräkerhon kanssa Ruotsissa kuitenkin tutustuttivat hänet Heikki ”Hese” Toloseen ja tämän suureen unelmaan. Pian syntyi dokumentti haaveista, irtautumisesta ja matkasta tien päällä.

Alaska Highway (2013) kertoo Hesestä, tämän kahdesta kanadalaiskaverista ja heidän pyrkimyksistään toteuttaa unelmien reissu kohti Kanadan länsirannikkoa. Alla kulkee halvalla ostettu rekka ja perään liitetty Airstream-matkailuvaunu. Kolmikon kahdelle jäsenelle kyseessä on hetkellinen irtiotto arjesta, Heselle sen sijaan lopullinen irtautuminen yhteiskunnan oravanpyörästä.

Elämä kaukana toisaalla kehystää matkaa läpi Kanadan jylhien vuoristomaisemien. Määrätietoisen päähenkilön kasvukertomusta leimaa pyrkimys irtautua kaavamaisen elämän kurimuksesta. Hese on uhmakas yrittäjä, joka puskee läpi enemmän tahdonvoimalla kuin ammattitaidolla. Miehen edesottamuksissa korostuu Salmenperän elokuville ominainen tragikoomisuus ja arjen sankaruus. Takkiin tulee toistuvasti, mutta iskut eivät lannista kulkijaa.

Lähtö tien päälle ei tapahdu kivuitta. Lunastuskuntoisen rekan remontointi osoittautuu odotettua haastavammaksi, ja kireällä ovat niin kanssamatkaajien hermot kuin sovitut aikataulutkin. Jännitteet ovat ajoittain pinnassa, mutta ympärillä on myös paljon jaettua toveruutta. Yhteistä matkaa kuljetaan valtatiellä, mutta elämän poluilla suunnat on valittu jo kauan ennen moottorin käynnistymistä. Toisille onni ja autuus löytyy vasta matkan päätepisteestä. Toisia se odottaa täysin toisella laidalla reittikartan ulkopuolella.

Dokumentti kertoo tarinansa pienieleisten kohtausten avulla. Sen oleellinen sanoma tiivistyy taitavasti leikattuihin kuviin ja hallitusti luotuun dramaturgiaan, jota katsoja seuraa sivusta äänettömänä muukalaisena. Työryhmän ammattitaitoa ei voi tässä liiaksi korostaa. Varsinkin Hena Blombergin upea kuvaus paikantaa runollista kauneutta matkakertomuksen ympäriltä.

Alaska Highway on leikkaus yhden miehen elämästä. Sen sisällä kuplii turhautuminen, into ja sielunvoima, mutta samalla sen sävy on väistämättä haikea. Hesen oma matka päättyi traagisesti vajaa vuosi sitten liikenneonnettomuudessa. Dokumentti ei voi mitenkään tarjota täydellistä kuvaa omaa tietään kulkeneesta nomadista. Mutta se voi kuitenkin olla arvokas muistutus hänen olemassaolostaan.

Sampo Bergman