La 4.9. klo 16.00

OLLIN OPPIVUODET – Näytöksen säestää Kari Mäkiranta ryhmineen

Filmatisointi Anni Swanin romaanista Ollin oppivuodet on varhaisin kokonaan säilynyt suomalainen näytelmäelokuva. Se on samalla ensimmäinen elokuva, jonka vuonna 1919 perustettu Suomen Filmikuvaamo toteutti. Yhtiöstä tuli myöhemmin Suomi-Filmi.

Yhtiötä oli perustamassa Erkki Karu, joka oli jo ohjannut kaksi lyhyttä komediaa, mutta Ollin oppivuosien ohjaajaksi tuli kuitenkin Teuvo Puro. Purolla oli niin pitkä kokemus näytelmäelokuvien tekemisestä kuin se Suomessa vain oli mahdollista, sillä hän oli ollut mukana toteuttamassa ensimmäistä kotimaista näytelmäelokuvaa eli Salaviinanpolttajia (1907).

Anni Swanin tuore romaani valikoitui Suomen Filmikuvaamon ensimmäiseksi elokuvaksi. Ohjaaja Puro, joka toimi myös käsikirjoittajana, sanoi vuosikymmeniä myöhemmin, että häntä oli viehättänyt romaanissa ajatus lapsista elokuvan päähenkilöinä.

Tuoreella firmalla ei ollut paljonkaan rahaa käytössä, ja kuvauspaikkoja etsittiin Helsinkiä polkupyörällä kiertämällä. Kuvauspaikoille mentiin pyörällä tai raitiovaunulla. Tukholmaan sijoittuvat kohtaukset kuvattiin Helsingin Hermannissa, joka vielä 1910-luvun lopulla oli tiiviisti rakennettua puutaloaluetta. Osa elokuvasta tapahtuu Turussa, mutta Turussa sitä ei kuitenkaan kuvattu.

Pientä Ollia esittää ohjaajan tytär Sirkka Puro, isompaa Ollia taas Alfred Idström, joka sittemmin vaihtoi nimensä muotoon Antti Iivonen. Elokuvan aikuisosissa oli tunnettuja teatteriesiintyjiä, kuten Ollin isää näyttelevä Jussi Snellman ja Kaarlo-serkkua esittävä Eero Kilpi.

Elokuvan ensi-iltaesitykseen Kino-Palatsiin tulivat paikalle 19.12.1920 tasavallan presidentti K. J. Ståhlberg ja eduskunnan puhemiehet sekä runsaasti diplomaatteja. Elokuva oli esityskertojen perusteella suomalaisen elokuvan siihen astisista tuotannoista parhaiten menestynyt, mutta se jäi silti tappiolliseksi.

Teuvo Puron kuvankäyttö on selkeää ja leikkaus rytmikästä, elokuva etenee samalla vauhdilla kuin Anni Swanin alkuperäisteos. Ollin oppivuosia kehuttiin jo tuoreeltaan, vaikka sen pimeitä sisäkuvia moitittiinkin. Lapsinäyttelijöiden luontevuutta kehuttiin yleisesti. Ollin oppivuodet onkin nostettu suomalaisen lastenelokuvan klassikoksi, vaikka sitä tehtäessä lapsille tarkoitettu elokuva ei ollut olemassa omana kategorianaan. Swanin romaani oli kuitenkin selvästi suunnattu lapsille ja nuorille lukijoille, ja jotain sen lukijaodotuksista on jäänyt elämään myös elokuvaan.

Elokuvaan ei tehty musiikkia, vaan sitä lienee säestetty vapaan ohjelman mukaisesti. Vuonna 2009 Yleisradion käynnistämässä Mykkä valo -projektissa Harri Vuori sävelsi elokuvaan uuden musiikin, mutta tätä versiota on näytetty vain televisiossa.

Juri Nummelin