Su 6.9. klo 15.00. Performanssisäestys Juha Valkeapää ja Juhani Liimatainen.

Kun dokumentti Villilintujen parissa sai ensi-iltansa Suomessa marraskuussa 1927, se keräsi paljon kiitosta upeasta teknisestä osaamisesta. Ohjaajapari Heikki Ahon ja Björn Soldanin ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva muodostui tekijöidensä näyttäväksi läpimurroksi. Ensimmäistä kertaa teleobjektiivilla kaapatut lähikuvat päästivät katsojat harvinaisen lähelle villilintuja ja herättivät siksi erityisen paljon ihastusta.

”Toivottava vain olisi, että suuri yleisö osaisi antaa noille kuville sen arvon, jonka ne aivan varmaan ansaitsevat ja jos tämä kuvasarja pystyy herättämään mielenkiintoa maamme lintumaailmaan, ovat sen ottajat ansainneet hartaat kiitoksemme”, kirjoitti K. E. Kivirikko Uudessa Suomessa 27.11.1927.

Kivirikon tekstistä käy ilmi isänmaallinen ylpeys kotimaista luontoa kohtaan ja sen monimuotoisuuden arvostaminen. Samalla se kertoo pelosta, että linnustomme hillitympi kauneus ei tavoita katsojia, jotka janoavat elokuvilta eksotiikkaa kaukomailta. Aikalaiskriitikot painottivatkin arvioissaan, että elokuva antaa aivan uudenlaisen näkökulman lintujen arkeen, kun katsojat pääsevät tarkastelemaan niitä lähempää kuin luonnossa yleensä.

Heikki Aho ja Björn Soldan vievät Villilintujen parissa -elokuvassa katsojan kolmelle erilaiselle retkelle: Jokioisten riistametsälle, Äyräpäänjärvelle Karjalankannakselle ja Ahvenanmaan saaristoon.

Vaikka ensi-illassa nähty versio ei ole säilynyt täydellisenä näihin päiviin, antavat erilaiset maastot silti hienosti kuvan suomalaisen lintulajiston rikkaudesta. Kuviin mahtuvat teerimetsän soidinmenot, lintujärven joutsenet, Helsingin sataman varikset sekä saariston haahkat ja riskilät. Dokumentin kiistämättömät tähdet ovat linnut, mutta mukaan on tarttunut myös ohjaajaparin ystäviä, jotka osallistuivat kuvausretkille.

Suomalaisen elokuvan festivaalin Villilintujen parissa -esityksen ääniraidasta ja performanssisäestyksestä vastaavat Juhani Liimatainen ja Juha Valkeapää, jotka ihastuttivat Lintukonsertillaan New Performance Turku Festivalilla 2019.

Esittelyteksti Emilia Koivumäki


Villilintujen parissa (Vildfåglar). 1927. Tuotanto: Aho, Soldan & Co. Ohjaus, kuvaus ja käsikirjoitus: Heikki Aho, Björn Soldan. Leikkaus: Heikki Aho. Plakaatit maalannut: Gösta Saurén. Näytekuvat (valokuvat): Gösta Saurén. Esiintyjät: Lennart Segerstråle (kreditoimaton esiintyjä), Topi Tourunen (kreditoimaton esiintyjä), Helge Lindberg (kreditoimaton esiintyjä). Ensi-ilta: 28.11.1927 Helsinki (Scala), 21.5.1928 Turku (Scala). Pituus/kesto: (2160 m) / 58 min. Esitysformaatti: 35 mm.