Pe 4.9. klo 22.00. Vieraana ohjaaja Ville Tanttu

”Karhea maiskahdus ’dsrak’, varoitus korkea ’hiit’. Laulu voimakkaita vihellyksiä ja rätinöitä.” Näin kuvaa www-sivusto Luontoportti satakielen (luscinia luscinia) laulua. ”Kuuluu hiljaisina kesäöinä kauas.” Satakieli on kaikille suomalaisille tuttu illan ja yön laulaja, jonka luritus on keskikesän merkki.

Ville Tantun ohjaamassa ja Mete Sasioglun tuottamassa dokumenttielokuvassa Nightingales in Berlin (2019) yhdysvaltalainen musiikin ja filosofian professori David Rothenberg (New Jersey Institute of Technology) kertoo, miten hän kiinnitti ensimmäistä kertaa huomiota satakieleen ollessaan puoli vuotta Helsingissä. Valoisina kesäöinä hämmästyttävä lintu lauloi väsymättömästi ja tuntui reagoivan ympäristönsä ääniin. Tästä lähti kiinnostus satakieleen ja pyrkimys musiikilliseen vuorovaikutukseen taiturimaisen laulajan kanssa.

David Rothenberg tunnetaan pitkän linjan työstään paitsi tutkijana myös muusikkona. Hän on julkaissut useita teoksia lintujen ja hyönteisten äänistä. Linnunlaulua käsitteli vuonna 2005 valmistunut Why Birds Sing: A Journey Into the Mystery of Bird Song, jonka mukana oli myös CD-levy. BBC teki sittemmin kirjan pohjalta tv-dokumentin. Hyönteisten äänimaailmaa Rothenberg on käsitellyt teoksessa Bug Music (2013). Myös Nightingales in Berlin on monimediainen teos, sillä Ville Tantun dokumentin ohella vuonna 2019 valmistui kirja Nightingales in Berlin: Searching for the Perfect Sounds, jossa seurataan Berliinin satakieliä ja niiden suhdetta kaupungin ääniympäristöön.

Ville Tantun dokumentti koostuu musiikillisista jaksoista illan hämärtyessä, kun Rothenberg ja muut muusikot eri instrumenttien avulla käyvät dialogiin Berliinin satakielien kanssa. He tutkivat ääniä, melodioita ja rytmejä, jotka vuorottelevat lintujen laulun kanssa. Dokumentti hyödyntää myös haastatteluja, joissa muusikot, musiikintekijät ja tutkijat pohtivat linnunlaulua ja lajien välisen rajan yli kurottavan musiikin mahdollisuutta. Kaiken taustalla on satakielen laaja repertuaari, joka kulkee kokonaisuuden yllä.

Esittelyteksti Hannu Salmi


Nightingales in Berlin. 2019. Tuotanto: Playart Productions. Ohjaus: Ville Tanttu. Esiintyjät: David Rothenberg, Cymin Samawatie, Lembe Lokk, Korhan Erel, Benedicte Maurseth, Wassim Mukdad, Sanna Salmenkallio, Dietmar Todt, Tina Roeske. Kesto: 52 min. Esitysformaatti: Digi.

Huom! Elokuva on englanninkielinen, ei tekstitystä. Ensiesitys Turussa!

Alkukuvina:

Kerro minulle. 2019. Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus: Azar Saiyar. Äänisuunnittelu: Johannes Vartola. Kertoja: Anni Tani. Kesto: 8 min. Esitysformaatti: DCP.

Awareness. 2019. Tuotanto: Arttu Nieminen. Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus ja äänisuunnittelu: Arttu Nieminen. Ensi-ilta: 8.3.2019 Tampereen elokuvajuhlat. Kesto: 4 min. Esitysformaatti: DCP.