Pe 4.9. klo 20.00.

Saksassa syntyneen mutta Helsingissä asuvan ja työskentelevän Carolin Kossin Kuparivuoret vie katsojansa ekologiseksi katastrofialueeksi vuonna 1996 julistettuun Karabashiin.

Uralin vuoriston liepeillä sijaitseva pieni kaupunki on yksi maailman saastuneimmista paikoista. Alueen menneisyys osoittaa, kuinka häikäilemätön luonnonvarojen hyväksikäyttö on aiheuttanut kammottavia seurauksia ympäristölle ja epäinhimilliset elinolosuhteet alueen asukkaille. Dokumentti kuvaa postapokalyptisia maisemia ja antaa äänen pilaantuneessa ympäristössä asuville ihmisille.

Elokuvaan on tehnyt musiikin muun muassa useista rap-projekteista tunnettu Kasperi Laine.

***

Miikka Friman on kuusivuotiaasta saakka ollut kiinnostunut sudenkorennoista, ja hän on tehnyt niistä omia dokumenttejaan, ensiksi vhs-kameralla, sitten digilaitteilla. Hän haaveilee voivansa bongata kaikki 56 Suomessa havaittua korentolajia. Lopputyönsä Miikka tekee sudenkorennoista ja siitä, miten rakennusprojekti mahdollisesti uhkaa korentojen pesimäpaikaksi tiedettyä ojaa.

Tuottaja Elli Toivoniemi löysi Miikka Frimanin nettiin ladatut korentodokumentit ja alkoi valmistella hänestä elokuvaa. Toivoniemen esikoisohjaus Kesäni sudenkorentona valmistui seuraamalla Miikan toimia korentoharrastuksen parissa sekä opiskelua ja arkea perheen kanssa. Katsoja saa seurata intohimoisen hyönteisbongarin epätoivoisen oloista vaeltelua Lapissa sääskien syötävänä sekä opiskeluja ammatti-instituutissa Forssassa. Elokuva kasvaa kuin itsestään ekologiseksi kannanotoksi: kunpa kaikki välittäisivät ympäröivästä luonnosta yhtä paljon!

Toivoniemi lähestyy kohdettaan lämpimästi ja saa aikaan monia huumorin pilkahduksia ilman että Miikan sudenkorentoinnostukselle koskaan nauretaan. Toivoniemi onnistuu luomaan katsojan ja dokumentin päähenkilön välille näkymättömän siteen, josta on elokuvan loppuessa jopa vaikea päästää irti. Samalla elokuvassa hyödynnetään mainiosti Miikan itsensä tekemiä englanninkielisiä videodokumentteja. Pienimuotoinen elokuva on myös visuaalisesti hallittu ja jäntevästi hahmotettu. Kesäni sudenkorentona sai Kriitikoiden valinta -palkinnon DocPoint-elokuvafestivaalilla vuonna 2017.

Esittelyteksti Juri Nummelin


Kuparivuoret (Copper Mountains). 2018. Tuotanto: Tühma Audio/Visual. Ohjaus ja kuvaus: Carolin Koss. Käsikirjoitus ja leikkaus: Otto Andersson. Musiikki: Kasperi Laine. Kesto: 45 min. Esitysformaatti: Digi.

Kesäni sudenkorentona. 2016. Tuotanto: Tuffi Films Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Elli Toivoniemi. Kuvaus: Anna Antsalo, Selma Vilhunen. Äänisuunnittelu: Tuomas Klaavo. Leikkaus: Okku Nuutilainen. Musiikki: Joona Jaakkola, Salla Luhtala. Esiintyjät: Mikka Friman. Ensi-ilta: 26.1.2017 DocPoint-festivaali. Kesto: 64 min. Esitysformaatti: DCP.