Su 6.9. klo 13.00. Vieraana ohjaaja Markku Lehmuskallio.

Markku Lehmuskallio (s. 1938) on eräs omaleimaisimpia elokuvantekijöitä maassamme. Koulutukseltaan hän on metsäteknikko, ja läheinen suhde luontoon heijastuu selvästi hänen laajaksi paisuneessa tuotannossaan.

Lehmuskallion ensimmäiset työt 1960-luvun puolivälissä olivat joukko metsäalan opetuselokuvia. Seuraavan vuosikymmenen puolella elokuva imaisi miehen kokonaan pauloihinsa, ja syntyi joukko Suomen luontoa uudella tavalla lähestyviä lyhytelokuvia, kuten Jussi-patsaalla palkittu Pohjoisten metsien äänet (1973), Tapiola (1974) ja Elämän tanssi (1976).

Korpinpolska (1980) oli Markku Lehmuskallion ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus – kuvaajana hän oli sitä ennen toiminut näytelmäelokuvissa Kesän maku (1975), Antti Puuhaara (1976) ja Pulakapina (1977). Kuvaustyössään Lehmuskallio pyrki aina hyödyntämään luonnonvaloa mahdollisimman paljon. Omilla ehdoillaan hän kuvasi myös Korpinpolskan. ”Elokuva on minulle oman maailmankatsomukseni julkituonnin väline, haluan kertoa itselleni tärkeistä asioista. Ja luonto, sen suojelu, rakkaus luontoon on minulla aina mukana kaikessa.”

Korpinpolskan prologina toimii vuodenaikojen kiertokulku pohjoissuomalaisessa erämaassa. Ihmiset tulevat mukaan vasta kun kolmannes 76 minuutin kestoisesta esitysajasta on kulunut. Keskushenkilöitä tarinassa on vain kolme – syrjäistä korpitaloa asuttava Petteri Hilkka-vaimoineen sekä vanhaisäntä Paavo. Sivuhenkilöitäkin on ainoastaan kolme: eräpoliisi ja naapurin pariskunta. ”Korpinpolskassa metsä, suo, talvi ja kesä, eläimet ja kasvit tuntuvat katsovan sinua etkä sinä niitä.” (Helena Ylänen / HS.)

Elokuva sai aikoinaan valtion laatutukipalkinnon ja kaksi Jussi-patsasta: Markku Lehmuskallio ja työryhmä sekä äänittäjä Antero Honkanen. Honkanen sai myös valtion elokuvataiteilijapalkinnon ja Markku Lehmuskallio puolestaan ainutkertaisen Risto Orko -stipendin. Korpinpolska edusti Suomea ansiokkaasti Berliinin elokuvajuhlilla 1980 ja sai siellä sekä tuomariston kunniamaininnan että kansainvälisen Katolilaisen elokuvatoimiston OCIC:n kunniamaininnan.

Festivaalilla Korpinpolskan alkukuvana nähdään Lehmuskallion lyhytelokuva Tapiola.

Esittelyteksti Kari Uusitalo


Korpinpolska (Korpens polska). 1980. Tuotanto: Markku Lehmuskallio, Suomi-Filmi Oy, Sveriges Television Luleå. Ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus: Markku Lehmuskallio. Äänitys: Antero Honkanen, Juhani Lihtonen. Miksaus: Veikko Partanen. Leikkaus: Juho Gartz. Näyttelijät: Pertti Kalinainen (Petteri Jokiaho, nuori isäntä), Paavo Katajasaari (Paavo, vanha isäntä), Hilkka Matikainen (Hilkka Jokiaho, nuori emäntä), Eero Kemilä (eräpoliisi), Mari Holappa (naapurin emäntä), Heikki Holappa (naapurin isäntä). Ensi-ilta: 26.2.1980 Nurmijärvi (Kino Juha), 14.3.1980 Helsinki (Astra, Diana), Turku (Colt 1). Pituus/kesto: 2180 m / 76 min. Esitysformaatti: DCP.

Alkukuvana: Tapiola. 1974. Tuotanto: Giron-filmi Oy. Ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus: Markku Lehmuskallio. Äänitys ja miksaus: Jouko Lehmuskallio. Leikkaus: Juho Gartz. Näyttelijät: Pertti Kalinainen (ihminen), Uolevi Vahteristo (runon ääni). Pituus/kesto: 157 m / 15 min. Esitysformaatti: DCP.