TYTTÖ NIMELTÄ VARPU la 13.4. klo 20 – vieraana Selma Vilhunen

Tyttö nimeltä Varpu kertoo ratsastusta harrastavasta Varpu-tytöstä (Linnea Skog), joka asuu kahdestaan siivoojaäitinsä Sirun (Paula Vesala) kanssa. Isästään Varpu ei tiedä mitään, vaikka kertoo ratsastuskavereilleen kaikenlaisia tarinoita tästä.

Äiti ja tytär ovat tiukasti yhteen hitsautunut parivaljakko, mutta isän poissaolo tuntuu Varpun elämässä kaihertavana levottomuutena. Varpu karkaa etsimään isää Oulusta. Siru-äidillä on kuitenkin ollut syynsä pitää isä poissa tyttärensä elämästä.

Selma Vilhunen on kertonut haastatteluissa kasvaneensa äitinsä kanssa kaksin. Mielenterveysongelmista kärsinyttä isäänsä hän ei muista, sillä tämä kuoli Vilhusen ollessa vielä vauva. Ohjaaja-käsikirjoittajan ensimmäisessä pitkässä fiktiossa on siis omakohtaisuutta, ja Vilhunen valmisteli elokuvaa pitkään.

Harri Römpötin kirjassa Sanokaa mitä näitte (Art House 2018) Selma Vilhunen nimeää elokuvaohjaajan uransa kannalta olennaiseksi kokemukseksi Pirjo Honkasalon vetämän kurssin vuonna 1999. Kurssi vahvisti nuoren ohjaajan käsitystä siitä, että dokumentilla ja fiktiolla on enemmän yhteistä kuin eroa.

”Työ ei paljon muutu. Kamera etsii aina totuutta, ja näytteleminenkin on tavallaan sen paljastamista”, Vilhunen toteaa kirjassa.

Tyttö nimeltä Varpun keskiössä on äidin ja tyttären symbioottinen suhde. Varpu joutuu pitämään huolta äidistään, mutta äitikin on saatavilla silloin, kun sillä on eniten merkitystä.

Vilhunen on nimennyt heikkouden ja vahvuuden vaihtelun elokuvan keskeiseksi teemaksi. Tyttö nimeltä Varpu ei kuitenkaan ole tavanomainen kuvaus vahvuuteen sairastuneesta tytöstä, joka joutuu kantamaan liikaa vastuuta liian nuorena. Pikemminkin elokuvassa kyseenalaistetaan tällainen asetelma liian yksipuolisena. Kun äidin ja tyttären on pakko pärjätä kaksistaan, kummankin on oltava välillä vahva, mutta kumpikin saa olla myös heikko.

Varpua ja Sirua näyttelevät Linnea Skog ja Paula Vesala viettivät ennen kuvauksia aikaa sekä kahdestaan että kolmistaan ohjaajan kanssa. Vilhunen on maininnut hyödyntäneensä näyttelijöiden ohjaamisessa Mihail Tšehovin teatteripedagogisia oppeja.

Sivuosissa on herkullisia ja myös traagisia hahmoja. Antti Luusuaniemen näyttelemä narsisti ja Lauri Maijalan skitsofreenikko muodostavat hyvän vastinparin Varpun isäehdokkaina. Raskaana oleva nainen (Niina Sillanpää) löytää itsestään selkärankaa vasta Varpun tarvitsevuuden edessä. Sirun netistä löytämä Bo (Santtu Karvonen) tuo kaivattua vakautta äidin ja tyttären elämään.

Kuten samoihin aikoihin kuvatussa dokumentissa Hobbyhorse Revolution, hevosilla on tässäkin elokuvassa tärkeä rooli lohduntuojina.

Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut Tyttö nimeltä Varpu voitti Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon. Linnea Skog oli vasta 13-vuotias saadessaan Varpun roolista parhaan naisnäyttelijän Jussi-palkinnon, mikä tekee Skogista kaikkien aikojen nuorimman Jussi-voittajan.

Esittelyteksti Lumimarja Tirronen

Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven). 2016. Tuotanto: Making Movies Oy, Final Cut for Real. Ohjaus ja käsikirjoitus: Selma Vilhunen. Kuvaus: Tuomo Hutri. Äänitys: Tuomas Klaavo. Leikkaus: Samu Heikkilä. Lavastus: Sattva-Hanna Toiviainen. Pukusuunnittelu: Tiina Kaukanen. Musiikki: Paula Vesala, Jori Sjöroos. Näyttelijät: Linnea Skog (Varpu), Paula Vesala (Siru), Lauri Maijala (Ilmari Hukkanen), Santtu Karvonen (Bo), Antti Luusuaniemi (Ilmari ”vääräisä” Hukkanen), Niina Sillanpää (Emilia Hukkanen), Outi Mäenpää (ratsastuksenopettaja), Anna Kare (Saara), Aamu Milonoff (Olivia), Minerva Nylander (Jasmine), Ronja Kalenius (Sonja), Taisto Oksanen (Jari Peltonen), Jukka Peltola (Benkku), Pyry Rautiainen (Anttu), Isla Tenno (Ada), Joona Tuulaskoski (Tumppi), Anna Lind (Suvi), Matti Onnismaa (autokoulun opettaja), Minna Suuronen (inssitarkastaja), Jukka Rasila (isämies). Ensi-ilta: 23.09.2016 Helsinki (Kinopalatsi 1), Turku (Kinopalatsi 5). Kesto: 99 min. Esitysformaatti: DCP.

Alkukuvana: Päivä isän kanssa. 1999. Tuotanto: Turun ammattikorkeakoulu / Taideakatemia. Ohjaus, kuvaus, äänitys ja leikkaus: Selma Vilhunen. Käsikirjoitus: Selma Vilhunen, Teuvo Vilhunen. Musiikki: Kimmo Pohjonen. TV-Ensi-ilta: 20.1.2004. Kesto: 13 min. Esitysformaatti: DCP.