NÄKYMÄ VASTARANNALTA to 11.4. klo 18 – vieraana Visa Suonpää

IC-98 on vuonna 1998 perustettu turkulainen taiteilijaryhmä, jonka muodostavat Visa Suonpää (s. 1968) ja Patrik Söderlund (s. 1974). Suonpään ja Söderlundin käsitteelliset teokset ovat tulleet tunnetuiksi vahvasta yhteiskuntakriittisestä otteestaan. Ryhmän teoksissa käydään läpi todella suuria ja ajankohtaisia teemoja: ilmastonmuutosta, ihmisen vaikutusta maailmassa, ihmisen ja teknologian välistä suhdetta, taantuvan lännen alakuloista tunnelmaa, ylipäätään maailmaa ihmisen jälkeen.

Teemat tuodaan esille ”romantiikan kuvastoon käärittyinä, vedenpaisumuksen myötä jopa raamatullisiakin ulottuvuuksia tavoittelevina allegorioina”, kuten kriitikko Lars Saari totesi vuonna 2013 Turun Sanomissa. IC-98:n teoksille tyypillisiä tekotapoja ovat digitaalisesti muokatut lyijykynäpiirustukset, joiden grafiittiviivaa manipuloidaan hitaasti, kokijan keskittymiskykyä härnäten. Melankoliset ja paikoin kauhistuttavatkin teokset palkitsevat katsojan moninkertaisesti.

IC-98:n päätöitä on pitkä animaatioteos Näkymä vastarannalta (2011), jonka yhdessä, hitaasti muuttuvassa kuvassa seurataan kaikille turkulaisille tutun Pinellan pylväikön hidasta muuttumista raunioksi.

Teos tavoittaa yhdellä ”otoksella” monta asiaa: järisyttävän Unheimlichen tunteen (teosta voi hyvin kutsua kauhuelokuvaksi), vision ihmisettömästä maailmasta, vanhan arkkitehtuurin kauneuden ja pysyvyyden (kaupungissa, joka on tunnettu siitä, että vanhaa arkkitehtuuria puretaan surutta), elokuvaa edeltävän panoraamataiteen salaperäisyyden, vanhojen kirjakuvitusten ja vanhan grafiikan surrealistisen epätodellisuuden, näkemyksen ihmisestä merkityksettömänä puuhastelijana maapallon historiassa. Luonto voittaa aina.

Raunio, joka elokuvassa pikkuhiljaa kehkeytyy, muistuttaa sosiologian klassikon Georg Simmelin ajatusta siitä, että raunio kiehtoo meitä, koska siinä näkyy, että luonto on voittanut sivilisaation, vaikkakaan ei vielä lopullisesti. Voimme kokea olevamme osa kumpaakin eikä meidän tarvitse sitoutua tiettyyn paikkaan luonnon ja kulttuurin välillä.

Teoksen hienovarainen animaatio on Markus Lepistön käsialaa. Lepistö on tehnyt useiden muidenkin IC-98:n teosten animoinnin. Kuvien tavoin hitaasti etenevän musiikin on improvisoinut urkuri Markku Hietaharju. Musiikki sopii täydellisesti melankolisesti mietiskelevään teokseen.

Esittelyteksti Juri Nummelin

Näkymä vastarannalta. 2011. Ohjaus: IC-98. Käsikirjoitus: Patrik Söderlund. Animaatio: Markus Lepistö, Visa Suonpää. Musiikki: Markku Hietaharju. Kesto: 71 min. Esitysformaatti: DCP.