Mika Vainio -tribuutti 1: MANNERLAATTA to 11.4. klo 20 – näytöksessä vieraana Mika Taanila

Mika Taanilan hienoimpiin töihin kuuluu pitkä kokeellinen elokuva Mannerlaatta, joka valmistui ilman kameraa. Se on ”ehdotus mahdottomaksi elokuvaksi”, ja sitä on sanottu lettristiseksi, millä viitataan modernistisen taiteen historiaan, kuten dadaan ja konkreettiseen runouteen. Mannerlaatan yhdessä ”pääosassa” ovat epäelokuvalliset kirjaimet ja sanat.

Mannerlaatta on tutkielma lentämisestä ja lentokentistä. Kirjailija Harry Salmenniemen kirjoittamassa tekstissä – jota teoksessa paljon nähdään, mutta ei koskaan kuulla – käsitellään jetlagista toipumista lentokentän kaltaisessa välitilassa, jossa ei olla enää matkalla eikä vielä perilläkään. ”Päähenkilöksi” tulee lopulta katsoja itse, hän ja hänen muistonsa, kuten Mika Taanila on verrannut.

Salmenniemen teksti juoksee kuvassa monessa eri tasossa niin ettei tarkinkaan katsoja koskaan ehdi kaikkea lukea, minkä lisäksi elokuva koostuu 35 mm filmille kuvatuista valokopioiduista ja pimiössä valotetuista kuvista. Osa kuvista on peräisin lentoyhtiöiden mainoslehdistä, joita Taanila on ottanut talteen matkoillaan.

Taanila ja Salmenniemi ovat kuvailleet Mannerlaattaa näin: ”Dualistisen teoksen kerronnassa vuorottelevat tekstit ja liikkuvan kuvan jaksot. Tekstit näkyvät kankaalla sellaisenaan, ilman esittäviä kuvia. Päähenkilön havainnot muuttuvat jatkuvasti, mieli vaeltaa kohteesta ja sisällöstä toiseen. Mannerlaatta liikkuu edestakaisin yhtenäisen keskeislyyrisen subjektin ja kokeellisen kielen materiaalisuuteen kääntyneen runon välillä. Teos sisältää sekä äärimmäisen kauniita ja lyyrisiä kohtia että monotonisia tekstimassoja. Graafisen asemoinnin tyylilaji on askeettisen ankara ja pelkistetty.”

Mannerlaatta muistuttaa elokuvaa hyvin vähän, mutta se todennäköisesti toimii silti parhaiten elokuvateatterissa, jossa on paras mahdollisuus keskittyä kankaalla näkyviin teksteihin tai vilahtaviin kuviin.

Pan Sonic -yhtyeestä tutun Mika Vainion hieno musiikki valmistui ennen elokuvaa, ja kuvamateriaali on leikattu siihen.

Esittelyteksti Juri Nummelin

Mannerlaatta. 2016. Tuotanto: Testifilmi Oy. Ohjaus, kuvaus ja leikkaus: Mika Taanila. Käsikirjoitus: Harry Salmenniemi. Äänisuunnittelu: Olli Huhtanen. Musiikki: Mika Vainio. Ensi-ilta: 15.2.2016 Berliinin elokuvajuhlat. Kesto: 73 min. Esitysformaatti: DCP.

Alkukuvana: Fysikaalinen rengas. 2002. Ohjaus, leikkaus ja ääni: Mika Taanila. Kuvaus: Jussi Eerola. Musiikki: Mika Vainio. Ensi-ilta: Tampereen elokuvajuhlat 2002. Kesto: 5 min. Esitysformaatti: DCP.