M pe 12.4. klo 20 – vieraana Anna Eriksson
M la 13.4. klo 14

Joskus etukäteen mietityt päämäärät löytävät uusia polkuja ja muuttavat muotoaan. Näin kävi Anna Erikssonin videotaideteokselle, josta syntyi elokuva nimeltä M. Se maalaa muotokuvan Marilyn Monroen välkehtivästä kuvajaisesta. Perinteisen tarinankerronnan kehyksiä uhmaava M on kuitenkin kiinnostuneempi konkreettisen tähtikuvan sijasta sitä ympäröivästä tähtisumusta, joka pakenee merkityksiä ja antaa tilaa tulkinnalle.

Marilyn Monroen tähtikuva jakautuu vastakohdille. Hänessä ruumiillistuu suorasukainen ja anteeksipyytelemätön seksuaalisuus sekä lapsenomainen luottavaisuus ja haavoittuvuus. Elokuvien kautta saavutetulle ikuiselle elämälle luo vahvan kontrastin myyttisen näyttelijättären ennenaikainen kuolema. M ottaa lähtökohdakseen nämä ajatukset, mutta kohdistaa kiinnostuksensa niiden väliin jäävään tilaan.

Anna Eriksson on poiminut debyyttielokuvaansa yksityiskohdat, jotka tekivät Marilynistä Marilynin. Valkaistujen hiusten taakse kätkeytyvät kasvot jakautuvat ja monistuvat peilipöydän kuvajaisissa. Verhon takaa nukkujan unta valvova tumma figuuri tai katua pitkin omaleimaisella kävelytyylillään kiirehtivä hahmo on tunnistettavissa, mutta silti saavuttamattomissa.

Tapa, jolla M käyttää lähikuvia, leikittelee katsojansa odotuksilla. Elokuvan ruumiillisuus hätkähdyttää lihaisuudellaan. Eläinten raadot ja paistinpannulla tirisevä liha sekoittuvat alastomiin kehoihin, jotka on paloiteltu veitsien sijasta kuvilla. Pirstaloitunut naiseus muuttuu kuvasarjaksi punaisista huulista, uhmakkaista silmistä ja vaaleista hiuksista. Ne ovat ääriviivoja, jotka riittävät muodostamaan tunnistettavan kokonaisuuden. Samalla ne kuitenkin muistuttavat tuntomerkkien keinotekoisuudesta ja kosmeettisuudesta. Se, mitä näemme, on vain osa totuutta.

Vahvatunnelmainen M on täynnä brutaalia kauneutta. Sen lynchmäiseen painajaiseen on lisätty ripaus Luis Buñuelin surrealismia. Intohimo, kipu ja kuolema sekoittuvat auttamattomasti toisiinsa ääniraidalla kuultavissa huokauksissa, jotka rytmittävät elokuvaa. Villiintyneen puutarhan oksien takaa paljastuvat polut vievät yhä syvemmälle alueille, jotka ennen ovat olleet saavuttamattomissa. Julkisuuskuvansa vankilasta uusia teitä vapauteen raivaava Marilyn on täynnä samaa levotonta energiaa kuin ihon alle ommellut yöperhoset, jotka odottavat ulospääsyä.

Esittelyteksti Emilia Koivumäki

M. 2018. Ohjaus, käsikirjoitus, äänisuunnittelu, musiikki ja leikkaus: Anna Eriksson. Kuvaus: Matti Pyykkö. Lavastus: Anna Eriksson, Petri Salo, Axel Sutinen. Näyttelijät: Anna Eriksson, Petri Salo, Gail Ferguson, Axel Sutinen, Pietari Kaakkomäki, Asta Vieno, Ari Vieno, Paola Bärlund, Veera Siivonen, Joni Segerroos, Dulce Rodriguez-Saldivar, Melanie Rodriguez-Saldivar, Britany Rodriguez-Saldivar, Augusting de Higuera Blanca, Susana Gonçalo, Steve Remigio Delgado, José Paiva Wolff, Quim-Ze Grilo, Gloria Bleezard-Levister, Alonso Levister, Alexandre Fabião, Oliver Nurmi, Issey O’Brien. Ensi-ilta: 22.9.2018 Helsinki (Maxim 1, Rakkautta & Anarkiaa -festivaali). Kesto: 94 min. Esitysformaatti: DCP.