Kihlaus su 14.4. klo 16 – esityksen säestää Lau Nau

Aleksis Kiven yksinäytöksinen komedia Kihlaus (1872) on saanut elokuva-asun kaikkiaan kolmesti. Ensimmäinen yritys tehtiin vuonna 1920 Viipurissa paikallisin harrastelijavoimin. Tämä versio on tuhoutunut, mutta perimätieto kertoo, että kuva-alassa nähtiin välillä jopa ohjaaja Oski Talvio regiaa antamassa. Kihlauksen kolmannen valkokangasversion ohjasi vuonna 1955 Erik Blomberg, Herrojen Eevana esiintyi hänen puolisonsa Mirjami Kuosmanen.

Keskimmäisen, nyt nähtävän version tuotti vuonna 1922 Suomi-Filmi Oy. Kyseessä oli vuonna 1919 perustetun tuotantoyhtiön kolmas näytelmäelokuva, ja sen ohjasi kuten yhtiön aikaisemmatkin kaksi elokuvaa Suomen Kansallisteatterin näyttelijä Teuvo Puro.

Kihlauksen kuvaajana oli vastikään maahan Erkki Karun kutsumana saapunut saksalainen Kurt Jäger. Päätehtävissä nähtiin Iisakki Lattu, Martti Tuukka sekä Uuno Kantanen ja naisosassa Herrojen Eevana Annie Mörk. Sisäkuvat, kraatari Aapelin pirtti, tehtiin Suomi-Filmin Vironladun studiolla ja kesäiset ulkokuvat Espoon Bembölessä. Alkujakso on kuvattu Lippajärvellä. Elokuvassa on myös harkiten rajattuja lähikuvia ja useita takaumia.

Elokuvasta on tuhoutunut ja kadoksissa lyhyehkö jakso, joka kuvaa Eevan lähtöä takaisin herrojensa luo. Nykyiseen asuunsa kauniisti värituunatun version on järjestänyt ja uudet välitekstit kadonneiden alkuperäisten tilalle kirjoittanut Kiven näytelmän mukaan lappeenrantalainen mykän elokuvan harrastajaguru Kari Glödstaf. ”Kraatari Aapelin kosintapäivästä kertova Kihlaus lukeutuu kotimaisen mykkäelokuvamme parhaimmistoon – – – Puro on siirtänyt Kiven tekstin onnistuneesti valkokankaalle.” (Kari Glödstaf).

Myös aikalaisarvostelut kiittivät elokuvaa vuolaasti: ”Empimättä on sanottava, että Kihlaus on paras tähän asti maassamme aikaansaaduista kotimaisista filmeistä.” (lltalehti). ”Kihlaus on laatuaan sellainen, että sitä täytyy pitää kansallisen filmirunouden ensimmäisenä edustajana filmitaiteemme kehityksessä.” (Filmiaitta). Ja huvittaahan Aleksis Kiven kynänjälki tämänkin päivän katsojaa ihan oikealla tavalla.

Elokuvaesittely Kari Uusitalo

Kihlaus (Förlovningen). 1922. Tuotanto: Suomi-Filmi Oy. Ohjaus ja käsikirjoitus: Teuvo Puro. Kuvaus: Kurt Jäger. Leikkaus: Teuvo Puro, Kurt Jäger. Lavastus: Martti Tuukka. Näyttelijät: Iisakki Lattu (Eenokki), Martti Tuukka (Aapeli), Annie Mörk (Herrojen Eeva), Uuno Kantanen (Jooseppi), herra Alho (1. herra), herra Keihäs (2. herra). Ensi-ilta: 9.1.1922 Helsinki (Kino-Palatsi), 23.1.1922 Turku (Casino). Pituus/kesto: 1150 m / 50 min. Esitysformaatti: DCP.