HOBBYHORSE REVOLUTION la 13.4. klo 18 – vieraana Selma Vilhunen

Harri Römpötin toimittamassa Sanokaa mitä näitte -teoksessa (Art House 2018) Selma Vilhunen kertoo törmänneensä keppihevosiin jo Ponitytöt-dokumenttiaan (2008) tehdessään. Tuolloin kepparit olivat vielä pienen piirin harrastus, mutta joitakin vuosia myöhemmin Vilhunen näki uutisen keppihevosten SM-kisoista. Hobbyhorse Revolutionin (2017) aihe oli löytynyt.

Keppariharrastajista kertovassa dokumentissa seurataan kolmea tyttöä, joiden identiteettiä keppihevoset ovat olennaisesti muokanneet. Herkkä ja pohdiskeleva Elsa on masentunut koulukiusaamisen myötä, mutta hevoset tuovat hänen elämäänsä iloa, lohtua ja kavereita. Dokumentin aikana täysi-ikäistyvä Alisa on kepparikulttuurin pioneeri ja nuorempiensa esikuva.

Lähiönuori Aisku otattelee yksinhuoltajaäitinsä kanssa ja joutuu välillä lastensuojelulaitokseenkin. Keppariharrastus tarjoaa ajelehtivalle Aiskulle turvallisen kiinnekohdan lapsuuden ja aikuisuuden vaikeassa välimaastossa.

Elokuvassa tytöt treenaavat liikuttavan tosissaan lajia, joka vaikuttaa hyvin fyysiseltä. Kilpailut ovat jännittäviä paikkoja. Hevosia tuunataan ja puunataan, ja yhteisen harrastuksen kautta tyttöjen keskinäiset kaverisuhteet lujittuvat. Kun kaikkeen tähän yhdistetään vielä keppariharrastukseen olemuksellisesti kuuluvat kuvittelu, leikki ja elotontakin kohtaan tunnettu empatia, ollaan varsin ainutlaatuisen ilmiön äärellä.

Hobbyhorse Revolution herätti maailmanlaajuista huomiota, mihin vaikutti Wall Street Journalin tekemä juttu suomalaistyttöjen keppariharrastuksesta. Osa some-huomiosta oli keppariharrastajia pilkkaavaa, ja joitakin dokumentissa esiintyneitä tyttöjä kiusattiin entistä enemmän.

Vaikka Vilhunen oli valinnut elokuvaansa päähenkilöt, jotka halusivat kertoa itsestään ja elämästään, ohjaaja tunsi vastuuta tyttöihin kohdistetusta ilkkumisesta. Römpötin kirjassa hän arvelee käsittelevänsä henkilökohtaisempia aiheita jatkossa fiktion kautta.

Dokumentissa kepparitytöille ei naureskella, vaikka elokuva paikoin hauska onkin. Keppariharrastus esitetään voimaannuttavana, maadoittavana ja yksinäisyyttä lieventävänä. Elokuvassa ollaan vahvasti tyttöyden ja sen ilmaisukeinojen puolella.

Myös musiikkivalinnat korostavat dokumentin emansipatorista luonnetta. Erityisen osuva on PMMP:n kappale ”Tytöt”, jossa lauletaan ”Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta / ei raudasta tai puusta” ja ”Ei maailma oo mitään ilman naista / kehotanki joka pimuu ja mimmii / antakaa kuulua ja antakaa haista / ootte täydellisiä noin / voitte tehdä ja mennä / nainen, sanon sulle: Uneksi, lennä!”.

Hobbyhorse Revolution palkittiin parhaan dokumenttielokuvan Jussilla. Tampereen elokuvajuhlilla dokumentti voitti kotimaisen kilpailun yli 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon sekä Risto Jarva -palkinnon.

Esittelyteksti Lumimarja Tirronen

Hobbyhorse Revolution. 2017. Tuotanto: Tuffi Films Oy, Bautafilm Ab, Filmpool Nord AB, Sveriges television. Ohjaus: Selma Vilhunen. Käsikirjoitus: Selma Vilhunen, Okku Nuutilainen. Kuvaus: Sari Aaltonen. Äänitys: Tuomas Onttonen. Leikkaus: Okku Nuutilainen. Esiintyjät: Mariam ”Aisku” Njie, Elsa Salo, Alisa Aarniomäki. Ensi-ilta: 31.3.2017 Helsinki (Kinopalatsi 5), 5.4.2017 Turku (Kinopalatsi 8). Kesto: 88 min. Esitysformaatti: DCP.

Alkukuvana: Ruutana. 2000. Tuotanto:Turun ammattikorkeakoulu / Taideakatemia. Ohjaus ja käsikirjoitus: Selma Vilhunen. Kuvaus: Anu Lehtonen. Äänisuunnittelu: Santtu Valve. Leikkaus: Hanna Asunta. Lavastus ja puvut: Anu Mykrä, Paavo Halonen. Musiikki: Otso Lähdeoja. Näyttelijät: Lissu Lehtimaja (Ruutana), Markku Keränen (Tuomas). TV- ensi-ilta: 5.4.2001 YLE TV-1 (Uusi Kino). Kesto: 10 min. Esitysformaatti: DCP.