Mika Vainio -tribuutti 2: ATOMIN PALUU to 11.4. klo 22 – vieraana Mika Taanila

Atomin paluu on Mika Taanilan ja Jussi Eerolan seurantadokumentti Olkiluoto 3 -ydinreaktorin rakentamisesta. Ensimmäiset kuvaukset tehtiin vuonna 2004, jolloin kukaan ei voinut aavistaa, millainen sotku rakennushankkeesta sukeutuisi.

Alun perin energian kaupallisen tuotannon piti alkaa vuonna 2009, mutta tämänhetkisen arvion mukaan ydinreaktori otetaan käyttöön vasta tammikuussa 2020. Kustannukset ovat vuosien varrella moninkertaistuneet, ja Teollisuuden Voima ja ranskalainen Areva ovat syytelleet kilvan toisiaan hankkeen vastoinkäymisistä.

Taanila ja Eerola kiinnostuivat aihepiiristä vaistonvaraisesti — olihan Olkiluoto 3 ensimmäinen länsimaissa rakennettava ydinreaktori Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Dokumentaristit kuvittelivat seuranta-ajan olevan noin viisi vuotta, mutta kun reaktori ei ottanut valmistuakseen, piste laitettiin lopulta Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen 2011. Taanilan mukaan juuri Fukushima päätti ydinvoiman renessanssin kaikkialla muualla paitsi Suomessa.

Dokumenttia tehtiin muiden projektien ohella. Kuvauspäiviä oli yhteensä sata, ja elokuvaa leikattiin koko ajan kuvausten edetessä. Kuvaajaksi on nimetty Eerola ja leikkaajaksi Taanila, mutta molemmat korostavat tehneensä kaikki työvaiheet yhdessä. Kaksikko on tehnyt tiivistä yhteistyötä aiemminkin: Eerola on muun muassa kuvannut kaikki Ars Fennica -palkitun Taanilan lyhytelokuvat.

Atomin paluu keskittyy siihen, millaisia vaikutuksia ydinvoimalahankkeella on ollut Eurajoen kuntaan. Elokuvantekijät viettivät paljon aikaa paikkakunnalla ja kävivät keskustelu- ja yleisötilaisuuksissa. Kun dokumenttia alettiin kuvata, vallalla oli positiivinen buumi, ja elokuvahankkeeseen suhtauduttiin Teollisuuden Voiman taholta myötämielisesti.

Eurajokelaiset ydinvoimakriitikot ohjaajien oli kaivettava kiven alta, sillä paikallisesti hanke ei tuntunut kohtaavan lainkaan vastustusta. Kunnassa muisteltiin ensimmäisten reaktoreiden rakennusvaihetta, joka muistutti kultaryntäystä. Tälläkin kertaa ilmassa oli odotusta ja optimismia.

Kaivelemalla vastustajiakin löytyi. Mielenkiintoinen henkilö on esimerkiksi Ritva, joka vastusti julkisesti Olkiluodon ydinvoimalan rakentamista 1970-luvulla. Hän jäi mielipiteineen yksin ja koki suoranaista vainoa Eurajoella. Taanilalta ja Eerolalta kesti yli kolme vuotta, ennen kuin he onnistuivat löytämään nimensä vaihtaneen ja toiselle paikkakunnalle muuttaneen Ritvan.

Mika Taanilan mukaan Atomin paluu ei ole suoranaisesti ydinvoimanvastainen elokuva. Pikemminkin kyse on ajankuvasta: eräästä elämää suuremmasta projektista ja siihen liittyvästä inhimillisestä toiminnasta.

Maailmanensi-iltansa Atomin paluu sai Toronton elokuvajuhlilla. Kanadalainen design-lehti valitsi dokumentin festivaalin tyylikkäimpien elokuvien joukkoon. Kööpenhaminan kansainvälisillä dokumenttielokuvafestivaaleilla Atomin paluu palkittiin parhaana pohjoismaisena dokumenttina. Suomessa se sai Jussi-palkinnon parhaasta musiikista.

Esittelyteksti Lumimarja Tirronen

Atomin paluu. 2015. Tuotanto: Kinotar Oy, Blinker Filmproduktion GmbH. Ohjaus ja käsikirjoitus: Mika Taanila, Jussi Eerola. Kuvaus: Jussi Eerola. Äänisuunnittelu: Olli Huhtanen. Leikkaus: Mika Taanila. Musiikki: Pan Sonic. Musiikin äänitys ja miksaus: Mika Vainio, Ilpo Väisänen. Esiintyjät: Petri Hämäläinen, Heikki Jaakkola, Juha Jaakkola, Ritva Junkkari, Heikki Kares, Uwe Kaufmann, Philippe Knoche, Martin Landtman, Arto Lauri, Bernard Leger, Sakari Leppänen, Rauno Mokka, Nils-Axel Mörner, Juhani Niinimäki, Vesa Noroviita. Ensi-ilta: 12.9.2015 Toronto International Film Festival, 6.11.2015 Helsinki (Kinopalatsi 3, Kino Sheryl), Turku (Kinopalatsi 8). Kesto: 110 min. Esitysformaatti: DCP.