ANNELI NYGRENIN LYHYTELOKUVIA pe 12.4. klo 22 – vieraana Anneli Nygren

Vuonna 1974 sain ensimmäisen kaitafilmikamerani. Sen jälkeen kaikki alkoi mennä pieleen. Yritin dramatisoida vuosien aikana kertyneitä ideoitani, vaikka ”näyttelijät” eivät juuri vastanneet omia mielikuviani henkilöistäni. Pilasin Moskovan-matkani yrittämällä tallentaa ”amerikkalais-neuvostoliittolaista rakkaustarinaa”. Ilman miespääosaa. (Elokuva kuitenkin valmistui vuosia myöhemmin, tavallaan).

Ideoita tuli myös mainoksista, iskelmistä ja televisiosta, ei niinkään elokuvista. Minirusetin (1978) juuret ovat oikeassa lastenohjelmassa, joka oli tosin televisiossa ollut jo kaksi vuotta aikaisemmin.

Ensimmäisen videoteokseni tein 1982 (kronologisessa järjestyksessä kuvattu runovideo Rakkaudesta rocktähteen), mutta enemmän paneuduin videoihin vasta 1990-luvun puolella. Vuokralaitteiden jälkeen hankin oman VHS-kameran vuonna 1992. Pyykki-teos on ensimmäinen tuolla kameralla kuvattu työ. Samoihin aikoihin kuvasin ensimmäisellä kohdeapurahallani puolen tunnin eeposta Diana Te Quiero.

1990-luvulle tultaessa oli koettu pitkä amerikkalaisten tv-tähtien vierailujen putki, jossa toimintasarjojen sankarien vierailuja olivat seuranneet monet Kauniiden ja rohkeiden näyttelijät. Pohdimme ystäväni kanssa, että oikeastaan Cliff Barnesin esittäjä oli Dallasin paras näyttelijä – mutta kuka häntä haluaisi tavata? Tilaus-elokuvassa (1993) Cliff saadaan maahamme Hollywoodissa tapahtuneen tietokonevirheen ansiosta. Edellisissä videoteoksissani esiintyneiden Thatcherin, Raisa Gorbatšovan ja Joan Collinsin jälkeen elokuvassa esittäytyy myös turkulainen suurnainen, lehtitalon johtaja Irja.

1993 universumiini liitettiin myös Hillary Clinton ja Renny Harlin vajaan puolentoista minuutin nukkeanimaatiossa Close Encounter of Highest Kind. Näyttämöllepano oli simppelein mahdollinen – mutta ehkä ei sittenkään tarpeeksi simppeli. Hillaryn soittaessa Rennylle puhelimeen vastataan ”Harlin residence” jenkkiääntämyksellä – mikä ei sitten oikein kenellekään auennut, koska ei kukaan Suomessa käytä Harlinista jenkkiääntämystä.

1980-luvulla kirjoitin runoja rakkaudesta rocktähteen, mutta sittemmin ryhdyin itse rocktähdeksi. Jonne 59 oli aluksi performance-hahmo, mikä sallii tiettyä tyylittelyä elokuvan puolellakin. Jonne 59 Summer Holidayssä (2016) aiheena on aina niin ajankohtainen kysynnän ja tarjonnan laki. Jonne 59 on sittemmin julkaissut musiikkivideoita ja vlogimateriaalia omalla YouTube-kanavallaan.

2000-luvun suurin projekti on ollut Turun vampyyri, josta on nähty kaksi osakokonaisuutta näyttely-ympäristössä. Varsinaisesti Turun vampyyri on Rupert Schlotterstein (Kevin Regan), joka syntyi pimeyteen 1229. Hänen tielleen risteäviä kohtalotovereita ovat olleet Adalmina Rosenbaum (Marianne Thomé), Mirzala (Maria Candia) sekä monien nimien Gabriella (Anneli Nygren). Gabriella Nukentekijä (2018) on Gabriellan tarina, jossa 1800-luvulla taipaleensa aloittanut Gabriella löytää kutsumuksensa ja lopulta myös yhteisönsä.

Esittelyteksti Anneli Nygren

MINIRUSETTI. 1978, 3 min. 8 mm – DCP. / TILAUS. 1993, 12 min 50 sek. VHS – DCP. / CLOSE ENCOUNTER OF HIGHEST KIND. 1993, 1 min 15 sek. VHS – DCP. / TWO HUNDRED MILES. 2018, 2 min 34 sek. MP4 – DCP. / JONNE 59 SUMMER HOLIDAY. 2016, 9 min 20 sek. MP4 – DCP. / DOG ATE MY LOVE LETTERS. 2017, 2 min 19 sek. MP4 – DCP. / GABRIELLA NUKENTEKIJÄ. 2018, 26 min 52 sek. MP4 / DCP.