To 12.4. klo 22.00

Mies Mikkonen (s. 1984) on turkulainen elokuvaohjaajaopiskelija, joka on useaan otteeseen puhunut sellaisen elokuvan puolesta, joka ei pohjautuisi kirjallisuuden kertovaan perinteeseen, vaan käyttäisi vaihtoehtoisia tapoja todellisuuden kuvaamisessa.

Suomalaisen elokuvan festivaalilla ensiesityksensä saava Sokeiden unet on juuri tällainen elokuva. Se kertoo nimensä mukaisesti sokeiden ihmisten – tässä tapauksessa sokeutuneiden – näkemistä unista. Mikkonen tutkii elokuvassaan, miten voi esittää jotain, mitä ei voi nähdä, mitä sen kokijakaan ei välttämättä näe. Onko aiemmin näkökykyisen ihmisen aistista jäänyt jotain jäljelle? Elokuva johdattaa mysteerin äärelle, kuten Mikkosen mielestä kaiken taiteen pitäisi, ja haastaa totuttuja näkemisen ja ajattelun tapoja.

Elokuvan visuaalinen maailma tukee Mikkosen lähtökohtia. Kuvissa näkyy yleensä vain jotain hämärää, aivan kuin katsoja olisi juuri herännyt eikä vielä tietäisi, missä on. Joskus nähdään jotain tunnistettavaa: käsi, joka hamuilee peiliä, puitten oksia, pinnasänky ja sen ylle kumartuva aikuinen. Joskus näkyy epäselvä ihmishahmo. Elokuvan näkymiä kommentoi kertojan ääni, jonka lukema teksti on peräisin Mikkosen haastattelemien ihmisten kommenteista. Haastattelujen lisäksi Mikkonen on lukenut aiheeseen liittyvää tutkimuskirjallisuutta.

Kuvaajana Mikkosella on ollut poikkeuksellinen yhteistyökumppani, venäläisen mestariohjaaja Aleksandr Sokurovin kuvaajana työskennellyt Aleksandr Burov. Sokurovin ja Mikkosen lähestymistavoissa onkin jotain samaa, varsinkin pyrkimyksessä erottaa elokuva esittävyydestä ja dialogista.

Juri Nummelin

 

2018. Tuotanto: Inland Film Company (Merja Ritola, Klaus Heydemann). Ohjaus: Mies Mikkonen. Käsikirjoitus: Mies Mikkonen. Kuvaus: Aleksandr Burov, Aapo Lettinen. Leikkaus: Mies Mikkonen. Äänisuunnittelija: Svante Colerus. Apulaisohjaaja: Lauri Löytökoski. Kesto: 20 min. Ensi-ilta: Turku, Suomalaisen elokuvan festivaali 12.4.2018. Esitysformaatti:MP4