To 12.4. klo 20.00

Hangossa syntyneen ja sittemmin Ruotsiin siirtyneen Jon Lindströmin ohjaama Sista leken, suomenkieliseltä nimeltään Viimeinen kesä, sijoittuu ehkä kuvaavasti Ahvenanmaalle, Suomen ja Ruotsin väliin. Tuotantonakin se on suomalais-ruotsalainen.

Elokuvan keskushenkilö on tukholmalainen vanhan tavaran kauppias, joka kiertää kesäisin Ahvenanmaata täydentämässä varastojaan. Omaa aviokriisiään elävä kauppias ajautuu Ahvenanmaalla keskelle toista ongelmallista perhettä ja samalla yhä syvemmälle seksuaalisen ja muun väkivallan kierteeseen. Erityistä vetoa hän tuntee perheen nuorta tytärtä kohtaan.

Viimeinen kesä hämmensi aikalaiskriitikoita sekä Suomessa että Ruotsissa. Elokuvan kuvallista ilmaisua kiiteltiin kautta linjan, mutta dialogia moitittiin yliladatuksi. Hiljaisuutta ja merkitseviä taukoja kehuttiin, mutta toisaalta elokuva nähtiin ylilyövän melodramaattisena ja tapahtumakäänteet karrikoituina. Erityisen häiritseväksi moni koki elokuvan tavan kuvata seksuaalisuuden erilaisia muotoja: väkivaltaa, raiskausta, valtapelejä, tirkistelyä ja erityisesti pedofiliaa.

Vaikka pedofiliakeskustelu ei elokuvan valmistumisaikaan ollut yhtä pinnalla kuin seuraavilla vuosikymmenillä, teema nousi väistämättä esille. Ohjaaja itse kommentoi asiaa useassa yhteydessä: ”Ymmärrän hyvin, että miehen ja nuoren tytön välinen suhde voidaan ottaa seksuaalisena, mutta ei se yksinomaan sitä ole.” ”En tunne vetoa sairaisiin piirteisiin, pikemminkin meissä kaikissa piileviin taipumuksiin. Tärkeintä on dramaattinen jännite, kertoa tarina joka on epätavallinen, kiehtova, ainutlaatuinen.”

Viimeinen kesä perustuu kahteen Walentin Chorellin romaaniin, Agneta och lumpsamlaren (1968, suom. Agneta ja romukauppias) ja Sista leken (1970).
Turkulaissyntyinen Chorell on, ehkä yllättäen, yksi eniten filmattuja suomalaisia kirjailjoita. Hänen psykologisia, toisinaan absurdismiin tai symbolismiin kallistuvia romaanejaan, näytelmiään ja kuunnelmiaan on filmattu runsaasti sekä Ruotsissa (Han kom som en vind, 1952; Kattorna, 1965) että Suomessa (Nukkekauppias ja kaunis Lilith, 1955; Äidittömät, 1958).

Lisäksi Chorell kirjoitti Suomen Filmiteollisuudelle joukon alkuperäiskäsikirjoituksia (Varsovan laulu, 1951; Rakas varkaani, 1957; Lumisten metsien tyttö, 1960; viimeksi mainitussa pedofiliateema on jo iduillaan). Myös studiokauden jälkeisen uuden elokuvan tekijät luottivat Chorelliin: hän oli kirjoittamassa Aito Mäkisen ja Virke Lehtisen elokuvia Vain neljä kertaa (1968) ja Muurahaispolku (1970).

Kimmo Laine

 

1984. Tuotanto: MovieMakers Sweden Ab. Ohjaus: Jon Lindström. Käsikirjoitus: Jon Lindström, Rita Holst, Mats Olof Olsson. Kuvaus: Peter Mokrosinski. Äänitys: Olli Soinio. Leikkaus: Lasse Lundberg. Lavastus: Stig Limér. Musiikki: Ragnar Grippe. Näyttelijät: Sven Wollter (Viktor Berg, ”Lump-Viktor”), Karolina Korpioja (Agneta), Aino Seppo (Agnes, Agnetan äiti), Soli Labbart (”Astrid från Djupviken”, Agnetan isoäiti), Tomas Laustiola (Harald, Agnetan isä), Bibi Andersson (Karin Berg, Viktorin vaimo), Jacob Hirdwall (Erik Berg, Viktorin poika), Ulf Törnroth (maanviljelijä Riars), Toni Regner (Riarsin vaimo), Kalevi Kahra (lossimies), Christina Zalewski (laivanvarustajan leski), Gundel Henrikson (luotsin leski), Ivar Rosenblad (komisario), Roger Nikkanen (konstaapeli), Gustav Wiklund (kunnanlääkäri), Asko Sarkola (helluntailaissaarnaaja), Kristina Nordberg (hovimestari), Sara Paavolainen (tyttö lemmenkohtauksessa), Kari Heiskanen (poika lemmenkohtauksessa). Ensi-ilta: 24.8.1984 Helsinki (Aula, Nordia 2). Pituus/kesto: 2660 m / 97 min. Esitysformaatti: filmi 35 mm.