PANEELIKESKUSTELU

PE 7.4. klo 12–13.30  Logomo, Move 2 – Vapaa pääsy!

Suomalainen dokumenttielokuva 2017

Dosentti Jari Sedergrenin (KAVI) johtamassa paneelikeskustelussa pohditaan suomalaisen dokumenttielokuvan kehityskulkuja, nykytilaa ja tulevaisuuden haasteita. Miten dokumenttielokuvan tuotannot ja tekemisen käytännöt ovat muuttuneet ja millainen on tilanne tänään?

Keskustelemassa festivaalivieraiksi saapuvat ohjaajat Susanna Helke, Anu Kuivalainen ja Lasse Naukkarinen sekä dokumenttielokuvaa tutkiva Niina Oisalo Turun yliopistosta.


 

SEF-ILTAKLUBIT BAR Ö:SSÄ

Bar Ö: Linnankatu 7, 20100 Turku – Vapaa pääsy!

Festivaalin iltaklubeilla matkataan lyhytelokuvien ja livemusiikin saattelemana muinaissuomalaisista myyteistä turkulaisten baarien ja jazzin kautta kohti teknon ja muzakin syvintä olemusta.

To 6.4. klo 19

Lauri Löytökoski:
Louhi, Pohjan noita (2017), 28 min

Louhi, Pohjan noita on kertomus samanistisesta Kalevalasta. Orastava noita, Runoi, tempautuu pelottavalle matkalle muinaissuomalaiseen alamaailmaan Louhen, Tuonen valtiattaren, hakemana. Väinön, Ilmarisen ja Lemmingin hahmot ovat kanavia, joiden läpi hänen kulkunsa johtaa – kaikilla omat haasteensa. Löytääkö Runoi tiensä heidän lomitseen maailmojen rajalle, Louhen luo?

Elokuva on kuvattu pääosin Laitilassa, jonka luonnossa on yhä jäänteitä rautakautisesta kulttuurista. Historialliset kuvauspaikat sekä runolauluista ja kansanperinteestä poimitut yksityiskohdat tuovat kerrontaan sävyjä ja tunnelmaa. Lopputulos on Louhen runolaulu, jonka sanat ovat kadonneet ajan tuuliin.

Elokuvan ensi-ilta on 1.4.2017 Laitilan Kinossa. Heti tämän jälkeen elokuva nähdään Turussa Suomalaisen elokuvan festivaalin iltaklubilla.

Pe 7.4. – ohjelma alkaa klo 20

Matti Hartikainen:
In caupona veritas – baarissa on totuus (1992), 28 min

Kaljabaarit ovat keskeinen osa suomalaista kansankulttuuria. Matti Hartikaisen ohjaamassa dokumenttielokuvassa seurataan kahden miehen keskusteluja kahdessatoista keskiolutbaarissa eri puolilla Suomea, myös Turussa.

Elokuvassa yhdistyy suomalaisten keskiolutbaarien mystiikka urbaaniin sykkeeseen. Olut-undergroundelokuvassa esiintyvät Markku Into ja M. A. Numminen, joka vastaa myös dokkarin käsikirjoituksesta ja musiikista. Rahoitusta saatiin itseltään Alko Oy:ltä.

Peter Widén & M. A. Numminen:
Suomen talvisota (1970), 15 min. Esityksen säestää SIR trio.

Peter Widénin ja M. A. Nummisen improvisaationa nähdään Turun Piispanristin ja Helsingin Haagan metsissä kuvaama Suomen talvisota -elokuva, jossa underground-armeija tarpoo lumessa sormet leikkipyssyjä ja sähkökitaroita puristaen. Talvisen metsäiloittelun keskellä luetaan välillä Maon Punaista kirjaa.

Elokuvassa nähdään lisäksi Widénin salaa kuvaamia otoksia Finlandia-talon peruskiven muurauksesta ja näin ollen elokuvassa esiintyvät myös Urho Kekkonen ja Alvar Aalto. Rintamamiehinä nähdään M. A. Nummisen lisäksi muun muassa runoilijat Markku Into, Jarkko Laine ja Pentti Kejonen sekä Rauli Badding Somerjoki, Vappu Taipale ja Ylioppilasteatterin näyttelijöitä.

Live: SIR trio

SIR trio on Tero Kemppaisen (basso), Topias Tiheäsalon (kitara) ja Jaakko Tolvin (rummut) muodostama yhtye, joka Turusta käsin on soittanut vapaata jazzia reilun vuosikymmenen ajan.

Viime aikoina trio on keskittynyt Thelonious Monkin, Sun Ran, Ornette Colemanin ja Ronnie Boykinsin musiikkiin. Soittajilla on pitkä ja värikäs historia kotimaisen improvisoidun ja kokeellisen musiikin maanalaisessa skenessä mm. yhtyeissä Rauhan Orkesteri, Pymathon, Taco Bells ja Jooklo Quartet.

DJ X-Paroni: suomigroove/jazz/soul

La 8.4. – ohjelma alkaa klo 20

Hannu Puttonen:
Bring the Beat Back! (1992), 44 min

Bring the Beat Back! on filosofismystillinen dokumentti teknobeatista ja acid house -ilmiöstä.

Tekijät, kuten The KLF, LFO ja Cabaret Voltaire, muistelevat kihelmöivää hetkeä, jolloin tekno edusti harrastajilleen uutta ja vallankumouksellista elämäntapaa, jossa yhdistyi punkin kapina ja päättymättömät bileet. Dokumentissa eletään vahvasti uuden kynnyksellä, mikä näkyy myös elokuvan estetiikassa.

Elokuvassa esiintyvät mm. Graham Sherman, Captain Freedom, Pez, Hz Raivio, Roo Ketvel, Bill Drummond, Jon Savage, Mark Bell, Gez Varley, Richard Kirk, Saša Potapov ja Miša Malin.

Mika Taanila:
Thank You for The Music – elokuva muzakista (1997), 22 min

Hulvatonta huumoria kupliva elokuva antaa kuvallisen muodon muzak-estetiikalle, kun tekijät kertovat sävellystyöstään mahtipontisissa lavasteissa katsojan jäädessä epätietoisuuteen siitä, missä kohdin sikermää totuus muuttuu sepitteeksi, mielipiteet sitaateiksi ja kannanotot parodiaksi.

Live: MIDI-Attila. Melodista ja koukuttavaa synapoppia maustettuna loungella ja groovella.

DJ Empty Fields & DJ Ray Magini: old skool tekno/house

 

SAMAAN AIKAAN LOGOMOSSA: TÄHTIEN TEKIJÄT

Tähtien tekijät -näyttely kääntää katseen digikuvauksen ajasta filmikameroiden aikaan. Näyttely kertoo suomalaisen elokuvan kultaisista vuosista 1930–50-luvuilla ja nostaa esiin tekijöitä kansan rakastamien tähtinäyttelijöiden takaa.

Esillä on Suomen kahden aikansa suurimman elokuvayhtiön, Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden, esineistöä, jota on koottu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) museoaineistoista. Nähtävillä on mm. elokuvapukuja, kuvaus- ja kamerakalustoa sekä maskeeraajan työvälineitä. Punaisella matolla kulkeva kävijä saa myös ihastella suomalaisen elokuvan suuria tähtiä upean valokuva-aineiston kautta.

Näyttely kuuluu Länsi-Suomen elokuvakomission tuottamaan kahden näyttelyn Behind the Scenes -kokonaisuuteen, jotka ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Näyttely avoinna:
6.4.–4.6. ti-su klo 11–19
5.6.–13.8. ma-su klo 11–19

Logi 3, Logomo (Köydenpunojankatu 14, Turku)

Lippuhinnat
Aikuiset 9 €
Alennusryhmät 5 € (lapset 6-18 v., opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varus-/siviilipalvelusmiehet)
Perhelippu (2 aik. + 2-4 lasta) 24 €

Lisätietoa: www.sceneturku.fi/behindthescenes ja facebook.com/behindthescenesturku