Näytös la 8.4. klo 16.00

Heikki Aho (1895–1961) ja Björn Soldan (1902–1953) olivat velipuolia, kumpikin kirjailija Juhani Ahon poikia. Heidän elokuvavalmistamonsa Aho & Soldan oli – lähtien perustamisestaan 1920-luvun puolivälissä ja läpi kahden seuraavan vuosikymmenen – Suomen tunnetuin ja maineikkain dokumenttielokuviin erikoistunut yhtiö.

Suomalaisen lyhytelokuvatuotannon suuren nousun 1930-luvulla mahdollisti uusi veronalennuskäytäntö: elokuvaesityksen leimaveroa alennettiin, mikäli esityksen alussa nähtäisiin ”Suomessa valmistettu filmi, joka on katsottava tiede-, opetus- tai taidefilmiksi tahi kuvaa maan elinkeinoelämää”. Toisaalta esimerkiksi Aho & Soldanin elokuvat olivat usein tilaustyötä, mikä osaltaan varmisti toiminnan rahoituksen.

Lukuisten lyhytelokuvien ohella Aho & Soldan valmisti myös joukon täyspitkiä dokumentteja. Suomi kutsuu ja Suomen puu- ja paperiteollisuus kuuluvat näistä tunnetuimpiin. Edellinen oli ulkoasiainministeriön toimeksiantama ”matkailupropagandafilmi”, josta nykyisin on nähtävillä kahteen kertaan uudelleenmuokattu, äänellä varustettu koosteversio. Suomen puu- ja paperiteollisuuden tilaaja taas oli Metsätaloudellinen Valistustoimisto. Elokuva on taannoin restauroitu: nähtävillä ovat myös alkuperäisen mallin mukaisesti värisävytetyt jaksot.

Aho & Soldanin dokumenttityyliä on kutsuttu runolliseksi. Oli aiheena maatalous tai teollisuus – tai niiden risteytys kuten Suomen puu- ja paperiteollisuudessa – esteettistä lähestymistapaa ei koskaan unohdeta. Dokumentit maalaavat elävää kuvaa suomalaisen yhteiskunnan murrosvaiheesta, jolloin luonnon ja teknologian välillä ei vielä nähty ristiriitaa.

Loppukaneetti 2017

Suomen puu- ja paperiteollisuus oli ensimmäisen Suomalaisen elokuvan festivaalin ensimmäinen esitys huhtikuun alussa vuonna 1992, ja oheinen lyhyt esittelyteksti oli vastaavasti laadittu festivaalin ensimmäiseen esittelyvihkoon. Festivaalin alkuperäinen tarkoitus oli tuoda kotimaista elokuvahistoriaa pitkästä aikaa valkokankaalle, ja vaikka painopiste on alusta pitäen ollut näytelmäelokuvassa, elokuvavalinta muistuttaa dokumenttielokuvan kulkeneen jatkuvasti mukana. Työnjako Tampereen elokuvajuhlien kanssa oli kuitenkin selvä, ja tämä Aho & Soldan -elokuvakin oli restauroitu alun perin Tampereen esitykseen.

Totta puhuen ensimmäisen festivaalin kaikkein muistettavin hetki taisi olla Irma Seikkulan vierailu Juurakon Huldan esityksessä, mutta luontoa ja teknologiaa yhdistävä Suomen puu- ja paperiteollisuus oli kyllä hieno tapa avata festivaali. Nyt neljännesvuosisata myöhemmin se oli yhtä helppo valita pitkän dokumenttielokuvan varhaiseksi merkkipaaluksi. Elävä musiikkisäestys tekee omalta osaltaan kokemuksesta jälleen uuden.

Kimmo Laine

 

Suomen puu- ja paperiteollisuus (Finlands pappers- och träförädlingsindustri) 1930. Tuotanto: Aho, Soldan & C:o. Ohjaus: Heikki Aho, Björn Soldan. Suunnittelu: Olli Heihinheimo, S. A. Sohlman, Emil Vesterinen. (Suomen Metsänhoitoyhdistyksen Metsätaloudellinen valistustoimisto). Kuvaus: Heikki Aho, Björn Soldan. Leikkaus: Heikki Aho, Björn Soldan. Valokuvat: Heikki Aho, Björn Soldan, Heinrich Iffland. Muut osallistujat: Metsänhoitajat Järvinen ja Manner (Pelkosenniemi), insinööri Fabritius (uitot), maisteri Ekström (A. Ahlströmin tehtaat), asiantuntijoita. Ensi-ilta: 13.4.1930 Helsinki (Bio-Bio). Kesto: 73 min. Esitysformaatti: filmi 35 mm.