Näytös pe 7.4. klo 18.00

Jörn Donner (s. 1933) on ollut todellinen moniottelumies kirjallisuuden, elokuvan ja politiikan alalla Suomessa ja osin myös Ruotsissa. Ensimmäisen kirjansa hän sai julkisuuteen vuonna 1951, ensimmäisen lyhyelokuvansa hän teki vuonna 1954. Ensimmäiset pitkät näytelmäelokuvansa hän ohjasi Ruotsissa 1963–1967. Elokuvantekijäksi Suomeen Donner palasi lopullisesti vuonna 1968, aluksi yhteistyössä FJ-Filmi Oy:n kanssa. Sen puitteissa syntyivät vuosina 1968–1970 muun muassa elokuva Mustaa valkoisella ja kohua herättäneet seksipitoiset elokuvat Sixtynine 69 ja Naisenkuvia.

Dokumenttielokuvaa Perkele! Kuvia Suomesta kuvattiin Donnerin yliohjauksessa lähes vuoden verran, maaliskuusta 1970 tammikuuhun 1971 ympäri Suomea. Perkeleeseen viitattiin elokuvassa näyttämällä Lohjan kirkon keskiaikaisia seinämaalauksia Arja Saijonmaan ”Laulun hännättömistä perkeleistä” säestyksellä.

Elokuva on eräänlainen kuvallinen ja äänellinen (sanallinen) toisinto Donnerin vuonna 1967 kirjoittamasta reportaasiteoksesta Uusi MaammekirjaPerkeleen toteutti viisihenkinen työryhmä, johon Donnerin lisäksi kuuluivat Erkki Seiro, Jaakko Talaskivi, Heikki Katajisto ja Eero Salmenhaara. Eri puolilla Suomea tapahtuneiden kuvausten lisäksi ryhmä kävi myös Tukholmassa, ”Suomen neljänneksi suurimmassa kaupungissa”.

Donnerin tarkoitus oli tällä elokuvallaan myös ärsyttää ja herättää keskustelua – ja hän onnistuikin siinä ainakin jossakin määrin. Valtion elokuvatarkastamokin määräsi elokuvasta poistettavaksi kolme kohtaa katsoen niiden olevan pornografisia ja sukupuolikuria loukkaavia. Yksi näistä kolmesta kohdasta näytti kohtauksia, jotka elokuvatarkastamo oli aikaisemmin määrännyt poistettavaksi Donnerin elokuvasta Naisenkuvia (1970) sekä Jaakko Talaskiven lyhytelokuvasta Suudelma (1969) ja Erkki Seiron lyhytelokuvasta Halleluja (1969). Tuottajan valitus hylättiin ylemmässä tarkastuselimessä, elokuvalautakunnassa, äänin 8–1. Alkuperäinen versio sai muuttuneissa olosuhteissa tarkastamon hyväksymispäätöksen vasta helmikuussa 1986.

84-vuotias Jörn Donner on ollut aivan viime aikoihin saakka tuottelias sekä kirjailijana että elokuvantekijänä. Halu ärsyttää ja herättää keskustelua puolesta ja vastaan on kuitenkin vuosien varrella selvästi laimentunut.

Kari Uusitalo

 

Perkele! Kuvia Suomesta (Perkele! Bilder från Finland) 1971. Tuotanto: FJ-Filmi Oy. Tuotannonjohto: Jörn Donner. Ohjaus: Jörn Donner. Kuvaus: Heikki Katajisto, Eero Salmenhaara. Äänitys: Erkki Seiro. Miksaus: Tuomo Kattilakoski. Leikkaus: Jörn Donner, Jaakko Talaskivi, Erkki Seiro. Muut osallistujat: Jörn Donner, Riitta Lindgren, Erkki Seiro, Jaakko Talaskivi (haastattelijat), Heikki Katajisto (planssit). Kertoja: Jörn Donner, Jaakko Talaskivi. Ensi-ilta: 19.3.1971 Helsinki (Adams), 26.10.1972 Turku (Astor). Pituus/kesto: 2727 m / 96 min. Esitysformaatti: film 35 mm.